بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذِینَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَ لَمْ یَقْترُوا وَ کَانَ بَینْ ذَالِکَ قَوَامًا(فرقان/67)
ترجمه آیه: و [بندگان خدا] کسانى هستند که هنگام انفاق، ولخرجى نمىکنند و تنگ نمىگیرند، و میان این دو [روش] حد وسط را برمىگزینند.
1. انفاق" به معناى بخشیدن مال در راه رفع نیازهای خویشتن و یا دیگران است و " اسراف" به معناى بیش از حد، بیجا و زیاد مصرف گردد و در مقابل" قتر" به معناى سختگیری در مصرف است و " قوام"- به معناى حد وسط و معتدل است. هنگامى که امام صادق ع این آیه را تلاوت فرمود مشتى سنگریزه از زمین برداشت و محکم در دست گرفت، و فرمود این همان" اقتار" و سختگیرى است، سپس مشت دیگرى برداشت و چنان دست خود را گشود که همه آن به روى زمین ریخت و فرمود این" اسراف" است، بار سوم مشت دیگرى برداشت و کمى دست خود را گشود به گونهاى که مقدارى فرو ریخت و مقدارى در دستش بازماند، و فرمود این همان" قوام" است.
2. انفاق یکى از وظائف انسانی و براى بنده و عبد خداوند، یک وظیفه قطعى است و انفاق معتدل آن است که توانگر در شأن توانمندى خود و تهیدست در حدّ توان خود مطابق عُرف پسندیده و شأن خود از مالش ببخشد .
3. بدون شک اسراف یکى از مذمومترین اعمال از دیدگاه قرآن و اسلام استو همچنین بخل و سختگیرى و خسیس بودن نیز به همین اندازه زشت و ناپسند و نکوهیده است، اصولا از نظر بینش توحیدى مالک اصلى خدا است و ما همه امانتدار او هستیم و مىدانیم او نه اجازه اسراف مىدهد و نه اجازه خسیس بودن و سختگیری.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.