بسم الله الرحمن الرحیم
فَأمّا مَن ثَقُلَتْ مَوازینُه فهو فی عیشةٍ راضیة (قارعه / 6 و 7)
ترجمه آیه: و امّا کسی که اعمالش (نزد خدا) سنگین و دارای ارزش باشد در عیشی رضایت بخش خواهد بود.
1. اعمال انسان مانند اشیاء دارای وزن هستند و با ترازوی عمل سنجی، سنجش میشوند. خداوند در آیات متعدد از ترازویی صحبت میکند که اعمال را با آن خواهد سنجید. ویژگیهای این ترازو چنین است:
الف) اعمال خوب دارای وزن هستند و اعمالی که برای خدا انجام نگیرد هیچ وزن و قدری ندارد.
ب) در روایات دو شاخص سنجش وزن اعمال معرفی شده است یکی اهل بیت(علیهمالسلام) و دوم عدل الهی. یعنی اعمالی که در آنها ظلم میباشد (چه ظلم به خداوند، چه ظلم به دیگران و یا ظلم به خود) به هر اندازهای که از عدالت دور است به همان اندازه وزن و ارزش خود را از دست میدهد. اهل بیت پیامبر(صلیالله علیهوآله) به عنوان الگوی جامعه از شاخص عدل الهی محسوستر است. هر عملی که مطابق سیره اهل بیت(ع) باشد ارزش دارد و هرچه اعمال از سیره اهل بیت(ع) دورتر باشد به همان اندازه بی قدر و بی ارزش است.
ج) منظور از سنگینی وزن بحث کمّی نیست بلکه هر کس ایمانش محکمتر، عملش براساس تقوای بیشتر، صالحتر، مخلصانهتر و عبودیتش بیشتر باشد وزن عملش سنگینتر است.
2. قواعد حاکم بر آخرت متفاوت از قوانین حاکم بر این دنیاست و این تلنگری برای کسانی است که با قوانین دنیا خو گرفتهاند و خود را با آنها وفق دادهاند از هم اکنون مراقب باشیم که وقتی به آن دنیا رفتیم خیلی جا نخوریم.