بسم الله الرحمن الرحیم
غذا یکی از نیازهای روزمرّه بشر است که توجه به آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
ترجمه آیه: پس باید انسان به غذای خویش بنگرد.
1. منظور از نگاه کردن به غذا، توجه کردن و دقت در آن است و دارای ابعادی است که به چند بُعد مهم آن اشاره میشود:
الف) غذا خود نشانهای برای اثبات معاد است اینکه خورده میشود سپس به طبیعت برمیگردد و مجدداً (در وجود سایر موجودات) زنده میشود.
ب) غذا بیشترین ارتباط را با وجود انسان دارد (در مقایسه با سایر موجودات) و لذا باید انسان اولاً با دیدن غذا بیشتر حس شکرگذاریاش برانگیخته شود و قبل و بعد از غذا زبانی و قلبی شاکر خداوند باشد. ثانیاً صحت، بهداشت و حلال بودن آن را بیشتر مورد علاقه قرار دهد یعنی اینکه آیا با پول حلال تهیه شده است؟ آیا تمیز و بهداشتی تهیه شده است؟ آیا از مواد غذایی حلال تهیه شده است؟
ج) با توجه و دقت در غذا انسان پی میبرد که خداوند مدبّر در این جهان تمام نیازهای جسمی بشر را در همین طبیعت خلق کرده است و کمترین و کوچکترین ذرّات مورد نیاز بشری از عناصر مختلف توسط غذایی که میخورد در بدن تأمین میشود.
2. اگر غذای جسم مهم است غذای روح مهمتر است و انسان همانند غذای جسم باید نسبت به علوم و معارفی که کسب میکند توجه کند. در روایات مربوط به این آیه ائمه اطهار(علیهاالسلام) فرمودهاند که به علومی که کسب میکنید توجه کنید که چه علمی کسب میکنید و از چه کسی و از چه منبعی آنها را دریافت میکنید. مسمومیت علوم گمراهکننده، کشندهتر از غذای غیربهداشتی است.